Khamis, 27 Mei 2010

Tuhan Yang Maha Pengasih

Pagi hari Jumaat 28 Mei 2010 bersamaan 14 jamadil Akhir jam 4 pagi 1431H ana dikejutkan oleh sahabat-sahabat seperjuangan untuk bangun bertahujjud pada pagi yang penuh berkat ini.Pagi jumaat yang penu dengan limpahan rahmat ilahi kepada sesiapa yang mencari.Alhamdulillah aku panjatkan syukur kepada Allah diatas segala ketentuan ini.Pagi ini agak berlainan daripada hari-hari yang lain,kerana kami dapat bangun qiam diawal pagi bersama dengan pemuda kampung Gelugur Che Hassan ni.Kalau sebelum ni,banyak kali tak sempat untuk Qiam bersama mereka kerana bertembung dengan program lain atau kadang-kadang tak sempat bangun.

Selepas solat subuh ana dan rakan-rakan segera ke Masjid Pengadang baru untuk mengikuti kuliah Dato'Ustaz Tuan Ibarahim Bin Tuan Man Niab Presiden Pas Malaysia.Hati ini terketuk apabila Al Fadhil Ustaz membacakan ayat-ayat daripada surah As Sajdah diantaranya yang ana ingat, beliau membacakan ayat yang ke 15 yang
maksudnya :"tiada orang yang beriman dengan ayat-ayat keterangan kami melainkan orang-orang yang apabila mereka diberi peringatan dan ajaran dengan ayat-ayat itu,mereka bersegera merebahkan diri sambil sujud(menandakan taat dan patuh),dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji tuhan mereka dan mereka pula tidak bersikap sombong takabbur."

Apa yang ana dapat ingat dari kuliah tersebut lebih kurangnya beginilah:

Dalam ayat ini Allah s.w.t menyatakan sifat dan ciri orang yang benar-benar beriman kepada Allah s.w.t ialah mereka yang segera sujud dan patuh kepada Allah selapas diberi peringatan dan pada masa yang sama mereka tidak sombong kepada Allah s.w.t

Ayat yang ana sebutkan diatas,kita disyariatkan dan disunatkan apabila membaca dan mendengarnya terus sujud yang dikenali sebagai " sujud tilawah" atau " sujud sajdah" kalau dalam solat subuh pada hari jumaat.

Cuba kita merenung dalam ayat tadi,Allah s.w.t menyatakan sujud dan tidak takabbur dalam satu ayat.Ini menunjukkan ianya mempunyai kaitan yang rapat serta memberi faham bahawa,sujud itu adalah perbuatan zahir sebagai bukti ketundukkan dan kerendahan hati kepada Allah s.w.t.

Oleh kerana itu,pada mula kejadian Adam a.s. Allah memerintahkan kepada semua malaikat dan Iblis untuk sujud kepada adam a.s walaupun disana terdapat perbezaan pendapat ulama tentang cara sujud tersebut, tetapi ianya jelas menunjukkan kita kepada suatu penghormatan terhadap ciptaan Allah yang paling mulia iaitu manusia.Oleh kerana itu Allah memilih sujud, bukan rukuk atau lainya,kerana sujud adalah bukti bagi manzahirkan apa yang ada didalam hati seseorang.

Iblis yang dikatakan sebagi guru malaikat yang dikagumi oleh malaikat akan kesolehannya akhirnya terbukti Iblis memiliki sifat sombong dan takabbur dalam hatinya setelah Allah memerintahkan ia sujud kepada Adam a.s.lalu iblis menjadi orang yang kafir dan kekal sebagi ahli neraka.

Oleh kerana itulah ,kita disyariatkan untuk sujud apabila kita mendengar atau membaca ayat ini kerana untuk menzahirkan ketundukkan dan tawadhuk kepada Allah s.w.t. serta melatih hati kita supaya sentiasa tawadhuk kepada Allah s.w.t dan kepada orang-orang yang beriman.

Sesetengah daripada kita ini,mengaku beriman pada pagi jumaaat mereka juga membaca ayat tadi bahkan lebih bersunggguh untuk mengadakan sujud sajdah,tetapi pada masa yang sama mereka menentang hukum Allah s.wt.

Isu pemberian lesen judi yang kita hadapi hari ini,mana perginya tok-tok imam yang memabaca ayat ini.? mane perginya ulama-ulama' yang pandai menghuraikan ayat ini? mana perginya orang-orang islam yang mengaku beriman dangan ayat-ayat ini?atau mereka sudah memperhambakan diri kepada kerajaaan yang zalim ini?.segala galanya kamu jawablah dihadapan Allah nanti.

Inilah sebahagian apa yang ana dapat daripada kuliah tadi.Ini pun apa yang sudah ana tambah dan huraikan.Kalau nak ingat sepenuhnya memang ana yang dhoif ini tidak berdaya.Segala puji bagi Allah yang tak terhingga,kerana Allah s.w.t tuhan yang maha pengasih masih meletakkan ana di dalam golongan orang-orang yang mendengar perkara yang baik-baik, apa yang tinggal lagi adalah beramal dan menyampaikan pula kepada orang lain.

Aku pohon pertolongan dariMU Ya Allah dalam menghadapi ujian hidup ini,maka jadilah aku dari kalangan hambaMu yang mendapat keampunan serta rahmatMu amin ya rabbal alamin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan