Khamis, 16 Jun 2011

Semangat Yang Luntur


Suara Putrajaya makin bergelombang di telinga ummat membangkitkan semangat rakyat untuk menamatkan kuasa rejim zalim yang sudah usang ditanah airku Malaysia.

Semangat berkobar-kobar ditambah pula cita-cita yang dilihat semakin hampir.Mahu menang dalam perjuangan memang sudah menjadi darah daging setiap pejuang samada perjuangan itu yang hak atau yang batil.

Menang!

Memang benar jadi matlamatnya, Rasulullah s.a.w sendiri pun inginkan kemenangan itu dalam siri peperangan yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w secara langsung atau tidak.Tetapi ingat! kemenangan yang diimpi Rasullulah s.a.w itu bukanlah menang untuk berkuasa semata-mata tetapi kuasa disalurkan untuk merealisasikan Wahyu Allah s.w.t yang diturunkan kepadanya. 

Sempurna islam itu kerana Allah swt bukan hanya memberi pakej kemenangan dunia semata-mata untuk para pejuang agamanya.Tetapi untuk melengkapkanya Allah s.w.t menyediakan pekej akhirat untuk mereka yang gugur dalam perjuangan.

Syahid!

Luntur dan lesu tiada sebutan kebanyakan orang seolah-olah lidah sudah kaku terpaku, terasing daripada lisan ummat ,kenapa demikian? syahid itu tiada makna kah ? bukankan kita pejuang islam? Bukankah Allah dan Rasul mengajarkan demikian? Bukankah syurga yang menjadi idaman? 

Syahid perlulah diagendakan, saranan ini bukanlah kemestian untuk mati menafikan  kemenangan, tetapi semangat dan roh perjuangan sudah jauh dari landasan. “ hubu dunya wa karahiyyatul maut" makin mem “bisa”  dalam hati pembela islam.

Tiada bandinganya dengan nikmat dunia yang sementara ini, jangan biarkan kerana semata satu sen hilang sejuta harta.Jangan dilenakan dengan menang untuk berkuasa sahaja tanpa dihidupkan “ semangat syahid” nanti dibimbangi  syahid pula digadai dunia.

inilah beza  perjuangan islam dengan perjuangan yang selainnya.Keramat inilah yang sebenarnya menjadi pembakar semangat para pejuang yang ditarbiyah oleh Rasulullah s.a.w dan mereka yang mengikut jejaknya selepas kewafatan Rasulullah s.a.w.

Ambilah tauladan !

sambungan akan menyusul...

                                                                                    *******

p/s: kemenangan mesti dicapai, tetapi mengisi kemenangan perlu difikirkan bersama.biarlah Allah s.w.t menganugerahkan kemenangan itu kerana selayaknya untuk menang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan